söndag 28 januari 2024

Snudd på förnedring

Det blev 2-7 i baken i träningsmatchen mot danska Sönderjyske på fredagen. Med två mål i matchens slutskede lyckades BoIS undkomma en förnedring.

Träningsmatcher i januari ska man ta med en nypa salt. Det har man lärt sig. Säsongen har precis kommit igång, spelarna är ringrostiga och tränarna experimenterar med nya uppställningar. Resultaten blir ofta underliga, då matcherna i grund och botten inte har någon betydelse. Men ändå. Som supporter var det smärtsamt att se BoIS bli så totalt utspelade som man blev de första sextio minuterna. Det var knappt man trodde sina ögon. 


Matchen som sådan måste ha gett BoIS-tränaren Max Mölder en rejäl tankeställare. Ett tag i höstas stack han ut hakan och talade om toppstrid i Superettan år 2024. Frågan är om den målsättningen är rimlig. I debaclet mot Sönderjyske såg randigt mer ut som ett lag som får kämpa i botten av tabellen.


Det behövdes något stärkande efter att ha
bevittnat BoIS storförlust på fredagen.
Vissa insikter måste dock nederlaget ha gett. Som exempelvis att Svante Hildeman har svårt för spelet med fötterna (och därför aldrig kommer att kunna ta en plats mellan stolparna så länge BoIS envisas med att tvinga målvakterna att delta i speluppbyggnaden), att experimentet med Max Nilsson som ”wingback” inte föll väl ut - han såg mest vilsen ut, att Philip Andersson fullt förståeligt har en lång väg till matchform, att nyförvärvet Victor Karlsson och Adam Egnell inte fungerade som innermittfält - eftersom ingen tog grovjobbet och att Vincent Sundberg i största allmänhet inte får ut något av sitt konstanta löpande. 


Mest bekymmersamt var dock att BoIS var så bleka framåt. Fysik saknades och någon att fästa bollarna på centralt fanns inte. Det syntes med andra ord att man sålt Ousmane Diawara. Enligt vad som framkommit är BoIS-styret inte intresserade av att ersätta honom med en ny spelare, utan menar att man har tillräcklig anfallskraft redan. BoIS-bloggen hoppas verkligen att man kommer på andra tankar. 

I matchens andra halva, då BoIS bytt ut spelarna som inledde, gick det något bättre. Jesper Strid och Xavier Odhiambo snyggade till siffrorna. Men, 2-7 i baken, nej, fy fan! Det här var plågsamt.



BoIS lag: Svante Hildeman (Hampus Pauli, 60) - Melker Jonsson (Erik Hedenquist, 75), Philip Andersson (K) (Gustaf Bruzelius, 60), Rassa Rahmani (Gustaf Westström, 60) - Max Nilsson (Emil Lindman, 60), Victor Karlsson (Jesper Strid, 60), Adam Egnell (Max’Med Mohamed, 45), Robin Dzabic (David Edvardsson, 75) - Samuel Burakowsky (Kofi Asare, 60), Frederik Ihler (Xavier Odhiambo, 60), Vincent Sundberg (Rasmus Wendt, 60).