tisdag 29 mars 2022

Inför starten av Superettan 2022

Sommarmånaderna juni och juli förra året var BoIS inne i ett stim. Fem seriematcher spelades - mot GAIS, Brage, Vasalund, Trelleborgs FF och GIF Sundsvall - och samtliga vann man. Den våg som nykomlingar ofta rider på var ovanligt hög och höll i sig även över sommaruppehållet när åskådarna började komma tillbaka efter pandemins restriktioner. I matcherna mot Trelleborgs FF och GIF Sundsvall spelades årets bästa fotboll. Det var fart och fest. BoIS ledde serien och vi började drömma om Allsvenskan.

Föga tänkte man då på att hela fotbolls-Sverige började få upp ögonen för vilka talangfulla spelare vi hade. Sedan gick det som det gick, det unga närodlade BoIS orkade inte riktigt hela vägen. Till sist blev det en klart godkänd sjätte plats bara fyra poäng från kvalplatsen. Men lite förargligt var det ändå att vara så nära Allsvenskan.


Efter säsongsavslutningen blev det inte som man önskade ( att BoIS i lugn och ro kunde bygga vidare på det som man påbörjat). Klubbar med större resurser och fetare plånböcker började att höra av sig. Fyra nyckelspelare försvann till allsvenska klubbar och BoIS själva företog en i BoIS-bloggens ögon något märklig utrensning. Till sist försvann 13 spelare. Ett alldeles för stort tapp efter en så fin säsong. (Stora spelaravgångar brukar det ju ofta vara när det gått dåligt.) 


Landskrona IP väntar på sin publik inför säsongen 2022. Det lär inte se ut så här
nästa år. Anläggningen kommer att helrenoveras inför 100-årsjubileet 2024.
Således har randigt fått börja om igen. Visserligen med bättre ekonomiska förutsättningar än innan, men var det nya laget står, med åtta nyförvärv, är det stört omöjligt att få kläm på. Cup- och träningsmatcher har bjudit på varierad kompott. Bra insatser - mot Mjällby, Örgryte och Varberg - har varvats med bottennapp mot B.93 och Norrby. Det som är den stora frågan är om BoIS har lyckats fylla luckan efter spelarna som flytt till Allsvenskan. Finns det spelare i årets trupp med en sådan utvecklingspotential? Om inte, lär vi få kämpa i Superettans nedre regioner. 

BoIS-bloggen hoppas att Melker Heier tar ytterligare några steg - han kan bli jokern i leken, att Filip Ottosson växer in i rollen som balanserande mittfältare (det finns tendenser till att han klarar det galant) och att den rutinerade trion Philip Andersson, Erik Pärsson och Linus R Olsson får vara hela och skadefria det här året. Sammantaget är det faktorer som måste fungera för att BoIS ska kunna hålla ungefär samma nivå som i fjol. Kan sedan några av nyförvärven växa in i det ska det kunna gå bra. Men så långt som till tabelltoppen lär det inte bära, även om man alltid hoppas.


På måndag drar det igång med samma förväntan som varje vår. BoIS tar emot Öster i premiären. Kan man få önska sig en revansch efter förlusten i höstas? Det skulle sitta fint. Heja BoIS!



Övergångar inför säsongen 2022:


Nyförvärv: Jesper Strid (Lunds BK), Nikola Ladan (GAIS), Albin Linnér (AFC Eskilstuna), Robin Dzabic (IFK Värnamo), Edvin Dahlqvist (Qviding FIF), Ousmane Diawara (Karlbergs BK), Adam Egnell (GAIS), Erik Hedenquist (Lindome GIF).


Spelarförluster: Robin Hofsö (Falkenbergs FF), Jonathan Asp, Dennis Olofsson (Lunds BK), Filip Olsson (IK Sirius FK), Kevin Jensen (Kalmar FF), Måns Ekvall (Vasalunds IF), Sumar Almadjed (Helsingborgs IF), Nicklas Nielsen (Fortuna FF), Passi Prudence (Åtvidabergs FF), Hampus Ferhm (IFK Malmö), Luka Petrovic (Höganäs BK), Alec Brandt Erlandsson (utlånad till Bologna), Andreas Murbeck (IK Sirius FK).