fredag 20 september 2024

Förlust och förlorad förstaplats

Från den 31 mars till den 19 september, i tjugotvå omgångar, så länge tronade BoIS i ensamt majestät i toppen av Superettan. Men efter förlusten mot Örgryte, 1-2, i Göteborg på torsdagskvällen passerade Degerfors. Randigt får nu ladda om batterierna till derbyt mot Helsingborg nästa vecka.

Vincent Sundberg hade inte lyckan med sig i
matchen mot Örgryte. Foto: Mauri Forsblom.
Hur ska man göra för att besegra BoIS? Mindre spelskickliga lag i Superettan har taktiken klar: man backar hem, krymper ytor och satsar på omställningar. Gefle gjorde så, Varberg likaså och nu även Örgryte. Det är en taktik som lönar sig.

I trettio minuter höll BoIS bollen inom laget. Allra först utan att komma till avslut. Men småningom skapades ett par lägen. Edi Sylisufaj och Vincent Sundberg hade dock inte den rätta skärpan i avslutsögonblicken.

Fem minuter innan halvtidsvilan fick Örgryte sin första chans och då small det. Amel Mujanic distanssköt och Amr Kaddoura missbedömde bollbanan. Det var 1-0. Där och då var det direkt orättvist. Men i fotboll är det som bekant målen som räknas, inte hur mycket man håller i bollen.

Skönt nog, för randigts del, kom en kvittering tämligen omgående. Rassa Rahmani frisparkssköt på täckande hemmaförsvar, men placerade returen utom räckhåll för Örgrytes målvakt.

Med 1-1 i paus hoppades man att BoIS skulle mala ner motståndet i andra halvlek, men så blev inte fallet. Istället tog Örgryte över mer och mer. En kvart in i halvleken fick Isak Dahlqvist stå lite väl fri till höger i straffområdet och då gick det som det gick. Han satte 2-1 till ÖIS, matchens slutresultat. Det hjälpte inte att BoIS ånyo tog över spelet. Någon riktig forcering blev aldrig av. Inte heller när Filip Sachpekidis och Constantino Capotondi byttes in.

Många BoIS-supportrar är frustrerade över lagets ineffektivitet och ständiga bollrullande. Dunka in bollen i straffområdet bara, kan man tycka. Kruxet är att det saknas fysik. Någon som kan stånga sig fram, dra upp tempot och nicka. Just huvudspelet är BoIS-årgången 2024:s stora akilleshäl. Vi saknar duktiga huvudspelare helt enkelt och den ende som möjligen har de egenskaperna, Erik Hedenquist, sitter stadigt fast på bänken.

Matchfakta: Örgryte IS - BoIS 2-1 (1-1). Målskyttar: 1-0, Amel Mujanic (40). 1-1, Rassa Rahmani (45+1). 2-1, Isak Dahlqvist (60). Domare: Tess Olofsson. Publik: 2 157.

BoIS lag: Amr Kaddoura -  Max Nilsson (Jesper Strid, 82), Philip Andersson (K), Gustaf Bruzelius, Rassa Rahmani - Victor Karlsson (Constantino Capotondi, 61), Adam Egnell, Robin Dzabic - Vincent Sundberg, Edi Sylisufaj, Kofi Asare (Filip Sachpekidis, 61).