onsdag 25 september 2024

Funderingar efter derbyt mot Helsingborg

Att vinna en fjärde seger i rad mot Helsingborgs IF blev en övermäktig uppgift. I derbyt i blötan på Landskrona IP på tisdagen lyckades di röe vinna en tursam 1-0-seger. Sett till spelet var det inte rättvist, men BoIS har just denna höst förtvivlat svårt att göra mål.


De har gjort det igen och igen och igen; fört spelet, tryckt tillbaka motståndarna till deras straffområde och skapat tillräckligt med chanser för att göra mål. Ändå har det blivit förlust. BoIS har Superettans spelskickligaste lag, men vad hjälper det när man inte kan göra mål. BoIS-bloggen undrar om det trots allt inte var ett misstag att först sälja Ousmane Diawara i vintras. Sedan Frederik Ihler och Samuel Burakowsky i somras. Tre anfallare ut alltså. Vad har man ersatt dem med? Ingen biff i boxen, vad man kan se, trots att en sådan hade varit guld värd.


Hela 8 267 åskådare, den bästa publiksiffran på nitton   
år, var ett av få glädjeämnen när BoIS föll mot HIF.
Många är kritiska mot BoIS sätt att spela, men det är inte där skon klämmer. Att vara laget som styr spelet är vägvinnande i längden. Kruxet är att man kört spelmodellen in i kaklet. Laget saknar en reservplan när taktiken inte fungerar och spelartyper som kan stå för denna variation har man för få av i truppen.

Hela 8 267 personer trotsade ösregnet och kom till en av de viktigaste derbymatcherna som BoIS spelat på väldigt länge. Publiksiffran är den bästa sedan BoIS och HIF möttes i Allsvenskan 2005. Att det skulle hetta till mellan de båda klackarna var förväntat. Men bengaltennis, nix, det är över gränsen. Inte heller var scenerna med en arg Amr Kaddoura i slagsmål med några av de egna fansen något som man önskat att få se. Att man i stridens hetta ibland snedtänder kan ursäktas. Det är sådant som händer. BoIS-bloggen förlåter Amr, men vidhåller: något lagkaptensämne är han verkligen inte.


Slutligen några ord om Helsingborgs segermål. Det var ju uppenbart, när man kom hem och fick se TV-bilderna, att Wilhelm Loepers mål skulle blåsts av för hands. Han erkände det till och med själv. Med VAR-granskning skulle det således inte ha godkänts. Frågan om VAR:s införande är dynamit i svenska supporterkretsar. Alla är insatta i debatten. Sportslig rättvisa ställt mot långa avbrott och förlorad spontanitet i spelet. BoIS-bloggen är heller ingen större vän av VAR. Men det ska ärligt erkännas. Får man tillräckligt många domarmisstag emot sig blir det svårt att fortsätta att ha den åsikten.



Matchfakta: BoIS - Helsingborgs IF 0-1 (0-1). Målskytt: 0-1, Wilhelm Loeper (39). Domare: Farouk Nehdi. Publik: 8 267.


BoIS lag: Amr Kaddoura -  Max Nilsson, Philip Andersson (K) (Melker Jonsson, 85), Gustaf Bruzelius, Rassa Rahmani - Victor Karlsson (Christian Stark, 76), Adam Egnell, Robin Dzabic - Vincent Sundberg, Edi Sylisufaj, Filip Sachpekidis (Kofi Asare, 70). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar