torsdag 14 mars 2019

Det var en gång ett lag År 1971 köpte jag, som liten kille, mitt första samlaralbum med allsvenska fotbollsspelare. Det kom att bli många sådana album genom åren, men inga av dessa har jag sparat, bara det här. Anledningen är förstås att jag detta år lyckades skaffa en komplett samling av spelarna i BoIS.

Laget är klassiskt. Det var ett lag som tog BoIS tillbaka till svensk fotbolls finrum efter 21 års frånvaro. Och namnen på spelarna är än idag som ljuv musik i randiga öron: Roger Karlsson, Gert-Inge Svensson, Kjell Lindstrand, Stefan Nilsson, Tommy ”Gyxa” Gustafsson och så den störste av dem alla nummer 10 Sonny Johansson. 

Det här var under en tid då samtliga spelare hade en sysselsättning vid sidan om fotbollen. Roffe Bengtsson var rörmontör, Jerry Rosengren elektriker, Roger Karlsson lärare etc. Klubbkänslan fanns på riktigt, fast man såg aldrig någon springa runt och kyssa klubbmärket. Poser och målgester var sällsynta företeelser.

Ett stort namn i truppen saknas. Det är Claes Cronqvist. Hans övergång från Djurgården till BoIS våren 1971 var inte klar när samlaralbumet trycktes, så ”Crona” fick man stå ut med att ha i Järnkaminernas eller landslagets tröja.

Återkomsten till Allsvenskan slutade med en sjätte plats och blev inledningen på en tioårig sejour i den högsta serien. Sammantaget är det BoIS bästa period genom alla tider med två allsvenska bronsmedaljer, två cupfinaler och Europaspel. Föreningens enda tunga titel, cupguldet 1972, blev en oförglömlig höjdpunkt.

1 kommentar: