måndag 27 maj 2024

Tredje derbyvinsten i rad när Adam Egnell ånyo sänkte HIF

Det har historiskt sett aldrig inträffat tidigare. BoIS besegrade Helsingborgs IF för tredje seriematchen i rad. Segerskytt i 1-0-triumfen på Olympia blev Adam Egnell - precis som i fjol.

Adam Egnell kunde nog aldrig föreställa sig det, när han satt på sitt pojkrum i Motala och drömde fotbollsdrömmar, att han skulle gå till historien som HIF-dödare. Men nu har det blivit hans öde; ett ur BoIS-synvinkel alldeles underbart fotbollsöde. Adam är nu för evigt inskriven bland hjältar i den randiga historien.

Vi tar väl målet i repris. David Edvardsson (bäst på plan) slog en passning från sin centrala mittfältsposition till Kofi Asare på vänsterkanten. Kofi utmanade sin back, kom runt honom och fick till ett perfekt inspel in i straffområdet. Där mötte Egnell bollen, tryckte till med högerfoten och så var randigt i ledningen. Det hade då bara gått fem minuter.

Resten av halvleken kontrollerade BoIS. Helsingborg backade hem med någon slags underligt feg taktik som BoIS-bloggen aldrig någonsin tidigare bevittnat på Olympia. Di röe såg nästan rädda ut. Enda felet denna period var att BoIS borde ha punkterat tillställningen med ett eller två mål till. Men skärpan framåt var inte riktigt där.

Nära 13 000 åskådare var på plats på Olympia
när Superettans just nu bästa lag kom på besök.
De sista tio minuterna fick Helsingborg till en  slutforcering i jakten på en kvittering. Men det blev aldrig riktigt farligt. Visst, ett slumpmål hade kunnat trilla in, men känslan var att BoIS-försvaret med bjässen Philip Andersson i spetsen enkelt kontrollerade skeendet.

Superettan efter tio omgångar.
HIF-kaptenen Thomas Rogne blev utvisad i matchens slutskede efter en ful armbåge i en duell med Melker Jonsson. Där tog det slut för hemmalaget. Randigts seger var hur rättvis som helst och smakade naturligtvis alldeles förträffligt.

Efter tio omgångar fortsätter BoIS att toppa Superettan. HIF däremot, på tolfte plats, sjunker mot botten. Det är så det ser ut, maktskiftet i den nordvästskånska fotbollen.

Matchfakta: Helsingborgs IF - BoIS 0-1 (0-1). Målskytt: Adam Egnell (5). Utvisad: Thomas Rogne (90+5). Domare: Erik Mattsson. Publik: 12 768.

BoIS lag: Amr Kaddoura - Max Nilsson, Philip Andersson (K), Melker Jonsson, Rassa Rahmani - David Edvardsson (Emil Lindman, 71), Adam Egnell (Jesper Strid, 85), Robin Dzabic (Victor Karlsson, 60) - Vincent Sundberg, Frederik Ihler, Kofi Asare.