söndag 1 augusti 2021

Segerbubblan sprack!

Efter en inledning av Superettan som varit något i hästväg brast det till sist för randigt. Ett heltaggat Västerås vann med 3-1 i söndagens match på Iver Arena. Hemmalagets hetare vilja var utan tvekan den avgörande faktorn.

Jovisst har man seglat på ett moln den här fotbollsvåren (och sommaren). Inte tu tal om den saken. Som nykomlingar i Superettan har BoIS presterat långt över förväntan. Ärligt talat, ingen hade väl egentligen trott på första plats tretton omgångar in i serien. Men att leda en serie innebär också att man hux flux blir ett jagat lag. Att bakslaget skulle komma i bortamötet mot Västerås var på något sätt inte så underligt. Det låg liksom i luften. Hemmalaget var revanschsuget efter en lång räcka tveksamma insatser, medan BoIS lirat skjortan av motståndarna. Som upplagt för en plattmatch således.

Philip Andersson och hans kollegor i backlinjen
hade inte någon av sina bättre dagar. Foto: Nisse Nilsson
.
Och, mycket riktigt, så blev det. Redan efter en kvart tog hemmalaget ledningen efter en blixtrande omställning. Målskytt: Simon Johansson. Men BoIS kom tillbaka och kvitterade fem minuter senare. Alexander Tkacz slog ett inlägg från vänster som Västerås försvar rensade undan, men inte bättre än att Filip Ottosson lyckade fånga upp bollen. Han spelade till en fri Dennis Olofsson i högerläge strax utanför straffområdet och Dennis inlägg nickade Robin Hofsö i mål.

Av det som var kvar av den första halvleken kändes det som om BoIS så sakteliga höll på att ta över matchen. Fast det var en synvilla. Västerås överlät bollinnehavet till randigt och sjönk tillbaka på den egna planhalvan, men de tillfällen då de själva anföll var det hela tiden farligt. Flera möjligheter till 2-1 förelåg.

Både 2-1 och 3-1 skulle komma efter en chocköppning av den andra halvleken, men innan dess var faktiskt BoIS ytterst nära att ta ledningen sedan Filip Olsson hittat Robin Hofsö med en perfekt genomskärare. Robin fick dock inte till sitt avslut.

Sedan var det kört alltså. Simon Johansson sköt 2-1 till Västerås efter fint väggspel i den 54:e minuten och bara två minuter senare kom 3-1 efter ett inlägg från höger som Filip Tronét tryckte in bakom Amr Kaddoura.

Efter det hämtade BoIS sig aldrig. Visserligen låg man på för en reducering, men det var en sådan dag när det inte riktigt ville sig. Filip Ottosson fick iväg ett distansskott, inhopparen Nicklas Nielsen sköt en frispark på täckande västeråsare och ett flertal hörnor skakades fram. Fast det var till föga nytta. Det blev förlust.

Spelarna som flera allsvenska klubbar sägs ha spaning på, Kevin Jensen och Sumar Almadjed,

var inte alls så tongivande som de brukar. Inte heller backlinjen, som så ofta neutraliserar allt vad motståndarna har i anfallsväg, var tillräckligt på tårna. Det var en dålig dag helt enkelt, en sådan som man inte vill ska komma, men som så ofta ändå kommer, i synnerhet efter en lång period av prima spel.

Helsingborgs IF väntar nästa omgång. Då lär det inte vara något problem med tändvätskan.

Matchfakta: Västerås SK FK - BoIS 3-1 (1-1). Målskyttar: 1-0, Simon Johansson (15). 1-1, Robin Hofsö, (20). 2-1, Simon Johansson (54). 3-1, Filip Tronét (56). Publik: 920.

BoIS lag: Amr Kaddoura -  Dennis Olofsson (Passi Prudence, 75), Philip Andersson (K), Viktor Wihlstrand,  Alexander Tkacz - Sumar Almadjed, Filip Ottosson (Nicklas Nielsen, 75), Filip Olsson - Oscar Petersson (Viktor Ekblom, 62), Robin Hofsö, Kevin Jensen.