söndag 23 maj 2021

Jönköping spräckte BoIS förlustfria svit

I den sjunde matchen tog det stopp. Landskrona BoIS förlustfria svit i Superettan 2021 avslutades i Jönköping. Hemmalaget, J-Södra, vann rättvist med 3-1 efter att tidigt ha ryckt åt sig initiativet i matchen. Randigt stod för en mindre inspirerad insats.

I den 10:e minuten råkade Viktor Wihlstrand få bollen på handen inne i straffområdet när han täckte skott. Domaren Tess Olofsson (som aldrig verkar göra det bra när hon dömer BoIS) blåste straff. Det var ett tveksamt domslut. Eric Omondi i Jönköping gjorde inget misstag när han satte 1-0 till smålänningarna.

Vare sig Kevin Jensen eller Filip Olsson
fick till det mot Jönköping. Här ses de båda i en
match mot Lunds BK från 2019. Foto: Lola Nilsson.
Efter en knapp halvtimme kunde denna ledning ha utökats till 2-0 när Moustafa Zeidan vek in i planen från sin högerposition och sköt ett skott som slank strax utanför Amr Kaddouras högra stolpe. Så här långt in i matchen var det bara ett lag på planen. BoIS hade förtvivlat svårt att skapa något framåt.

Domaren Tess Olofsson gjorde sig illa och blev liggande en lång stund innan hon bars ut på bår. Skadan innebar ett längre speltillägg i den första halvleken och irriterande nog skulle Jönköping utnyttja denna övertid. Robin Book höll sig framme och sköt 2-0.

I andra halvlek tog BoIS ut Andreas Murbeck och satte in Philip Andersson. In kom även Oscar Petersson som ersatte Filip Ottosson. Melker Heier flyttades ner från anfallet till Filips plats på mittfältet, medan Oscar Petersson tog plats i kedjan. Det blev bättre fart framåt, vilket också resulterade i randigts första riktiga målchans när Melker Heier fick en perfekt träff med sin högervrist en kvart in i halvleken. Jönköpings målvakt räddade. Bara kort därefter hettade det till igen när Kevin Jensen fintade bort sin back på vänsterkanten och fick på ett bra skott. Bollen smet utanför.

Reduceringen skulle dock komma. I en löpduell med inhopparen Hampus Ferhm fick en hemmaförsvarare bollen på handen.  Reservdomaren - som tagit över efter skadade Tess Olofsson - blåste straff. Jonathan Asp sköt 2-1 och hux flux var BoIS med i matchen igen.

Fem minuter följde där randigt låg på för en kvittering. Närmast kom Oscar Petersson som fick iväg ett skott från höger, men bollen träffade inte målet. Sedan klingade anstormningen av och Jönköping tog tillbaka initiativet.

När 3-1-målet föll var det inte ologiskt. Ett inspel in i straffområdet från höger missbedömdes av Amr Kaddoura och bollen hamnade framför fötterna på Robin Book som punkterade tillställningen.

Att BoIS kom ner på jorden igen efter en hel räcka av fina prestationer var väl inte så oväntat. Jönköping är erkänt svåra hemma. Men matchen gav förstås en del att tänka på. Vad offensiven beträffar så börjar det kännas som om väldigt mycket står och faller med Filip Olssons dagsform. Kommer han loss med löpningar och framspelningar får anfallet något att jobba med. Gör han det inte är det upp till Kevin Jensen. Men mot Jönköping hade ingen av dem en bra dag.

Matchfakta: Jönköpings Södra IF -  BoIS  3-1 (2-0). Målskyttar: 1-0, Eric Omondi (12). 2-0, Robin Book (45+8). 2-1, Jonathan Asp (68). 3-1, Robin Book (83) Publik: 8.

BoIS lag: Amr Kaddoura - Jonathan Asp, Viktor Wihlstrand, Andreas Murbeck (Philip Andersson, 46, Johan Rapp, 77), Alexander Tkacz (Hampus Ferhm, 62) - Sumar Almadjed (Måns Ekvall, 41), Filip Ottosson (Oscar Petersson, 46), Filip Olsson - Kevin Jensen, Linus R Olsson, Melker Heier.