tisdag 22 december 2020

Tommy Larsson har lämnat oss

När euforin över uppflyttningen till Superettan så sakteliga lagt sig, och julen står för dörren, nås vi av ett sorgligt besked. Förre BoISaren Tommy Larsson har gått bort 69 år gammal.

Efter tio framgångsrika år i Malmö FF:s A-lag (1969-1978) kom han våren 1979 överens med BoIS om en övergång. Di blåe spelade ute i Europa och till sist blev det en omöjlighet för Tommy, som led av flygskräck, att fortsätta i klubben. Åke Jönsson berättar i tidningen BoISaren om hur det gick till när Larsson på eget bevåg tog kontakt med randigt för en övergång. Han hade tänkt ringa till ordförande Claes Munck af Rosenschöld, men hade inte numret, utan ringde istället till BoIS- lagledaren Sven ”Skinka” Malmborg. Det blev ett underligt samtal där ”Skinka” trodde att han blivit utsatt för ett skämt. Men till sist ordnade det sig med kontraktet.

Tommy Larsson debuterade för BoIS i en förlustmatch mot Elfsborg, 0-3, i maj 1979. Han var en av många MFF:are som kom till randigt under slutet av den allsvenska 70-talsepoken. Så småningom fick han sällskap av Anders ”Puskas” Ljungberg och Claes Malmberg och sedan tidigare fanns även Christer Jakobsson i klubben. Före detta MFF:are i BoIS är ett kapitel för sig. Förhoppningarna är ofta stora, men sällan blir det riktigt bra. Tommy Larsson var dock ett undantag. Han stannade i BoIS under sex säsonger och blev där ett kreativt offensivt tillskott med sin fina teknik och smidighet. Säsongen 1981, i Division II Södra, blev Larsson matchvinnare i derbyna mot Trelleborgs FF och IFK Malmö. 1-0-målet mot Di Gule på övertid på Malmö Stadion kan nog en och annan minnesgod supporter fortfarande dra sig till minnes. 

Tommy Larssons sista säsong i randigt blev 1984. Då var han ofta skadedrabbad och kom bland annat att missa cupfinalen mot Malmö FF på Olympia. Samma år föll BoIS ur Divison II och Larsson varvade ner i Malmö BI.


Totalt blev det 145 matcher i randigt för Tommy (43 i Allsvenskan) och 27 mål.


Källor: BoISaren nr 2 1979, Wikipedia och boishistoria.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar