torsdag 11 juni 2020

Seriestart!

Nu, äntligen, drar seriefotbollen igång igen. På söndag är det dags för BoIS premiär i Divison 1 Södra. Småländska Oskarshamn står för motståndet i vad som ser ut att bli en knivig bortamatch.


Måns Ekvall i en match mot Örgryte år 2015. Det var en skön
sommarkväll på IP. Läktarna var välfyllda. Får vi uppleva
något sådant i år eller blir det en förlorad säsong?
Foto: Ulf Bjarke
En väntan som känts som en evighet är strax förbi. Men som alla BoISare så väl känner till vid det här laget blir det inte spel inför publik. Vad värre är; Bonnier News (i vilket Helsingborgs Dagblad ingår) har köpt rättigheterna till matcherna. Randigt och alla de andra lagen i serien ställs således inför den märkliga situationen att inte kunna tjäna en spänn på sin publik. Det hade varit behändigt om man kunnat sälja matcherna via egna strömingstjänster. Men, nej, det går inte för sig. Ett girigt mediebolag lägger beslag på slantarna. 
Att detta upplägg störtar fattiga Division 1-klubbar mot avgrundens rand är ingen överdrift. Det enda man kan hoppas på är att coronasmittan avtar, så att publiken får komma tillbaka igen. Men jag är rädd för att det lär dröja.

Vad gäller det sportsliga går BoIS in i serien som storfavoriter. Under den ryckiga försäsongen har laget imponerat och mycket tyder på att fjolårets utropstecken Patrick Nwadike, Filip Olsson och Kevin Jensen kommer att utvecklas ännu mer. Fjolårets stabila defensiv verkar lika solid i år, trots avsaknaden av den skadade målvakten Amr Kaddoura. Calle Lindell och Philip Mårtensson - vem det nu än blir som ersätter Amr - har varit pålitliga liksom hela backlinjen. En spelare som jag hoppas mycket på är Emil Jönsson. Fortsätter han att spela som i våras blir det hård konkurrens om mittfältsplatserna. Anfallsmässigt ser det också gediget ut med mirakelmannen Nicklas Nielsen som en extra joker. 

Det som talar emot BoIS är förstås att man kommer att sakna stödet från läktarna. Många av motståndarlagen med liten vana att spela inför publik får onekligen mindre problem i Landskrona än vad som normalt skulle vara fallet. En annan faktor som kan störa BoIS väg mot serieseger är ovanan att bära ett favoritskap. Randigt har av tradition alltid varit som bäst när laget fått slå underifrån. 

Klockan 16 på söndag smäller det. Tänker du se matchen gör det tillsammans med någon annan. Ju fler framför samma skärm desto bättre - helst ska ni vara riktigt många. Stötta även BoIS satsning #publikrekord genom att swisha 25 kronor till klubben. Varenda slant är viktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar