måndag 6 maj 2019

Inför BoIS - Lunds BK

Sex omgångar har spelats av Divison 1 Södra och BoIS är fortfarande obesegrade. Efter 0-0 mot Lindome väntar årets första derby på lördag när Lunds BK gästar Landskrona IP.

Utifrån tidigare möten skulle man kunna påstå att det bara kan gå på ett sätt. Faktum är nämligen att Krubban aldrig någonsin har vunnit en seriematch på IP. De har inte ens tagit en poäng. Sedan det första mötet lagen emellan i dåvarande Division 2 Södra säsongen 1933/1934 har BoIS vunnit samtliga åtta matcher i Landskrona.  I Lund däremot har det varit jämnare. Där har di gule fem segrar mot BoIS två, medan en match slutat oavgjord.
 
Martin Rudolfsson är en av få profiler i dagens Lunds BK.
Åren 2012-2014 spelade han i BoIS. Foto: Ulf Bjarke.
Totalt sett har lagen alltså mötts 16 tillfällen i  seriespel. BoIS har vunnit tio gånger, Lund fem, medan en match slutat lika. De båda klubbarna har dessutom stött på varandra tre gånger i Svenska Cupen. Samtliga möten har slutat med BoIS-vinster. 

En av de mera minnesvärda matcherna mot  Lunds BK spelades i september 1993 när BoIS  via en 2-1-seger säkrade allsvenskt avancemang. Det var en vinst som satt långt inne, trots ett stort randigt spelövertag. Först en kvart in i andra halvlek lyckades Thomas Gustafsson nicka in ledningsmålet efter ett perfekt inlägg från Björn Nilsson. Några minuter senare slog Johnny Kongsbøg till med ett kanonskott från distans och så var det 2-0. Di gule reducerade efter ett självmål av Mats Andersson, men BoIS höll undan och de 2 773 i publiken kunde fira återkomsten till Allsvenskan efter 13 år. 

Tidningsklipp efter avancemanget till Allsvenskan 1993.
Mats Andersson får en kram av Jörgen Hegdal.
Senaste tillfället som Krubban vann över BoIS i en tävlingsmatch var 1997. Då betvingades svartvitt i en svängig match på Klostergården med 2-3. 

Förra gången som BoIS och Lunds BK ställdes mot varandra i seriespel var år 2015. Då vann BoIS enkelt båda matcherna. 4-0 i Lund och 3-0 i Landskrona. Det är de största segrarna mot di gule under en och samma säsong.

Kanske bör man ändå höja ett varningens finger inför matchen på lördag. Inga sviter varar för evigt. Det visar inte minst träningsmatchen i våras. Då vann Lund.

Källor: Arbetet och Sydsvenska Dagbladet, 1993-09-27 samt Ett fotbollslags historia, 2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar