fredag 11 maj 2018

En ovanlig derbyfavorit


Favoritsegern mot HIF, vilken är den? När vi BoIS:are får frågan är svaret allra oftast 6-2, från 2002, men även 3-2-segern på Olympia samma år räknas högt liksom dramat från 2005 när Gustaf Andersson gjorde det avgörande 4-3-målet med några få sekunder kvar. Det finns dessutom randiga som är speciellt förtjusta i matchen med Håkan Söderstjernas dribblingsnummer från 1994 som gav 1-0, men också segern tio år senare med Kevin Amunekes kanonskott brukar nämnas. Något äldre BoIS:are, som varit med ett tag, glömmer naturligtvis inte seriefinalen i Landskrona 1970 då danske Leif Carlsen sänkte di röe och svartvitt så småningom tog steget upp i Allsvenskan. 

Själv brukar jag ibland nämna en något ovanlig favoritseger från Olympia 1986. Det året sladdade båda lagen i tabellen och efter 16 omgångar låg BoIS bara poängen före HIF strax ovanför nedflyttningsstrecket. Derbyt som följde var alltså en måstematch.

Det var i augusti, men ovanligt avslaget på läktarna. Bara drygt tretusen personer hade löst entré på Olympia. Enligt mina sparade minnesanteckningar från matchen spelades först en veterankamp som BoIS vann med 5-2 efter tre mål av Sonny Johansson. 

Jag ska inte ljuga och påstå att jag minns derbyt särskilt väl. Thomas Gustafsson gjorde 1-0-målet och BoIS vann. Däremot kan jag erinra mig att farsan och jag stod nere vid räcket på östra läktaren, ståplats på den tiden, och sög på karamellen extra länge efter slutsignalen. Nyss nämnde Gustafsson och några andra spelare kom bort till oss supportrar och tackade för stödet. Helsingborgspubliken - Sveriges gnälligaste! - var inte nådiga mot sitt lag, men vi myste. (Det var på den tiden då lagens supportrar kunde stå sidan om varandra på ståplats och inte föstes in i separata bås bakom målen).

Samma höst fullbordade di röe raset och föll samman fullständigt. De åkte ur division två och var borta från elitfotbollen i tre år. 

BoIS lag mot HIF i segern på Olympia 1986: Peter Joelsson, Peter Ekelund, Per-Åke Theander, Mikael Hjelte, Stefan Alvén, Anders Nordström, Jan Nielsen, Göran Petersson, Håkan Lindroth, Thomas Gustafsson, Thomas ”Mottas” Olsson och Magnus Hegdal.

Tilläggas kan att det här var året då BoIS för första gången lyckades vinna över HIF både hemma och borta. Även i vårderbyt slutade det 1-0 efter ett mål av Thomas Gustafsson. Man kan alltså med fog säga att Gusten var en starkt bidragande orsak till att Helsingborg trillade ur serien.

I HIF det här året spelade en 21-årig Mats Andersson. Han blev hattrickhjälte i rätt klubb fyra år senare.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar