söndag 3 november 2019

Inför kvalet mot Öster


På torsdag är det dags för kval. Det blir trettonde gången i kvalsammanhang för BoIS, men blott andra tillfället då det kvalas om en plats i den näst högsta serien (Första gången var mot Linköping 1985).

Denna höst är det även 60 år sedan BoIS slog ett troligtvis oslagbart publikrekord på IP. I kvalmatchen mot Degerfors kom det hela 18 535 åskådare; så många får vi inte plats med längre, även om vi skulle försöka. 

BoIS i Rekord-Magasinet år 1960. Samtliga spelare, frånsett
Stig Wikström, var med i det BoIS-lag som mötte Degerfors
i det klassiska kvalet när IP:s publikrekord sattes den 18
oktober 1959. Tyvärr blev det inget avancemang det året.
Just kvalet mot Degerfors år 1959 har av fotbollsforskaren Torbjörn Andersson kallats startskottet för svensk supporterkultur. Till bortamatchen på Stora Valla vallfärdade karavaner av BoISare iförda svartvita utstyrslar av mångahanda varianter. Aldrig förut i vårt avlånga land hade fotbollsanhängare under karnevalsliknande former klätt upp sig i sitt lags färger. 

Det här var också åren när HP-febern grasserade och intresset kring BoIS nådde rekordnivåer. Ändå var det en tung period i klubbens historia. Inte mindre än tre tillfällen, 1958, 1959 och 1962, föll laget på målsnöret och misslyckades med att ta steget upp i den högsta serien. 

Totalt sett har BoIS alltså kvalat tolv gånger. Fem gånger har det gått vägen, 1923 mot Malmö FF*, 1934 mot Fässberg, 1944 mot Billingsfors, 1970 mot Luleå, Skövde och Sandviken och 1985 mot Linköping, medan övriga sju tillfällen varit mindre lyckade.

Senaste kvalet var som de flesta nog minns år 2005, då randigt förlorade med 1-2 mot GAIS i Göteborg. Det behövdes alltså bara ett 1-0-resultat på hemmaplan för att fixa den allsvenska platsen. Men trots ett kompakt spelövertag och ett GAIS som spelade med tio man i hela andra halvlek, så gick det inte att få hål på nollan. Med drygt tio minuter kvar kunde både Andreas Yngvesson och Johan Andersson ha blivit matchhjältar, men GAIS målvakt Dime Jankulovski stod i vägen. Närmare än så kom vi inte den gången, och allt sedan dess har randigt varit borta från Allsvenskan.

Nej, kvalet 2005 var ingen trevlig hågkomst. Då minns man hellre kvalmatcherna mot Linköpings FF 1985 när Ole Jensen avgjorde i ett straffsparksdrama hemma på IP  - alltså förra gången som BoIS kvalade på motsvarande nivå som nu. Låt oss hoppas att det är ett gott omen.

Låt oss även hoppas att ALLA BoISare går man ur huse på torsdag. Ett mäktigt hemmastöd kan vara tungan på vågen i bataljer av den här karaktären. Tvi, tvi, tvi! Måtte det gå vägen!


*Kvalet mot Malmö FF år 1923 gällde en plats i dåvarande Svenska serien. Det var året innan Allsvenskan startade.

Källor: Ett fotbollslags historia, boishistoria.se & matchprogram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar