måndag 26 augusti 2019

Inför BoIS - Åtvidaberg: Ett klassiskt möte i skymundan


En gammal klassiker, Landskrona BoIS - Åtvidaberg, står på fotbollsmenyn på söndag när östgötarna gästar IP.

Som svartvit supporter hoppas man förstås på en repris från vårens möte, då BoIS spelade skjortan av de blåvita och vann med hela 5-0. Det är till dags dato randigts allra största seger på Kopparvallen.

BoIS och Åtvidaberg har stött på varandra åtskilliga andra tillfällen genom åren. Lagens allra första möte var en träningsmatch år 1935 som BoIS vann med 7-2 efter tre mål av Curt Bergsten. Sedan kom det att dröja drygt tio år innan de möttes igen.

Claes Cronqvist och Tommy "Gyxa"
Gustafsson i hemmamötet mot Åtivdaberg 1972.
Fotot användes som framsida på BoIS
matchprogram den allsvenska säsongen 1973.
Säsongen 1947/1948, i dåvarande Division 2 Sydvästra, låg de båda kombattanterna för första gången i samma serie och svartvitt vann de inbördes mötena. 2-1 i Landskrona och 2-0 i Åtvidaberg. På det hela taget var BoIS klassen bättre än östgötalaget under 1940-, 1950- och 1960-talen. Man vann exempelvis samtliga hemmamöten (åren 1947-1962). Det innebar tio raka segrar. Östgötarna lär ha avskytt att åka till Landskrona.

Detta faktum skulle dock komma att ändras under 1970-talet när Åtvidabergs storhetsperiod inleddes. BoIS var förstås även mycket bra detta årtionde, det vara bara det att Åtvid några år var bäst i hela Sverige. Med spelare som Ralf Edström, Roland Sandberg, Kent Karlsson och Conny Torstensson tog klubben allsvenskt guld 1972 och 1973. Svartvitt lyckades tyvärr bara besegra östgötalaget två gånger under hela den allsvenska sejouren 1971-1980.

De fyra senaste decennierna har BoIS och Åtvid inte längre spelat mot varandra i Allsvenskan, utan de flesta mötena har varit i den näst högsta serien. Om Landskrona dominerade kraftigt under 1940-1960-talen, och Åtvidaberg var klart bäst på 1970-talet kan man säga att det numera oftast är hugget som stucket vilket lag som ska vinna. Från 1983 och fram till i år har randigt 9 segrar, 6 har slutat lika och Åtvidaberg har 8 triumfer.

Totalt i seriespel genom alla år är det ett litet plus för ”Skånes uruguayare”. BoIS har 25 segrar, Åtvidaberg 22, medan 15 matcher har slutat oavgjort.

Tilläggas kan att BoIS även vunnit de två gångerna lagen ställts mot varandra i Svenska Cupen.
År 1972 blev det 3-2 på Kopparvallen sedan Dan ”Brådskan” Brzokoupil (två gånger) och Sonny Johansson nätat. Det var kvartsfinalen som så småningom ledde fram till BoIS cuptitel.


Källor: Ett fotbollslags historia, boishistoria.se samt matchprogram.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar