lördag 11 augusti 2018

Generationen som svek


Finns det några nutida spelare med hjärta för sin moderklubb? Jag kan inte låta bli att undra när jag får läsa att 34-årige Alexander Farnerud i dagarna provspelar för Helsingborgs IF.

Som nästan alla randiga fotbollsanhängare känner till är Alexander och Pontus Farnerud, Rasmus Lindgren, Johan Andersson och Jonas Olsson stommen av BoIS gyllene fotbollsgeneration, vilka vid unga år lämnade Landskrona för framgångsrika karriärer utomlands. Många supportrar har förstås hoppats att någon gång få återse sina gamla favoriter i BoIS, men i takt med att spelarna har återvänt hem till Sverige har den ena besvikelsen avlösts av den andra. Pontus Farnerud valde IFK Göteborg, Rasmus Lindgren Häcken. Något senare gick även Alexander Farnerud till samma klubb. Nej, inte ens Jonas Olsson, som verkade vara den boisigaste av dem alla, hade tillräckligt varma känslor för klubben som fostrade honom. Jonas valde som bekant Djurgården förra året.

Alla dessa svikande hemvändare har självfallet gjort oss supportrar bedrövade, men samtidigt har de flesta insett att BoIS ekonomi inte räckt till för spelarnas lönemässiga krav. Att spel i Division 1 inte heller har varit tillräckligt attraktivt rent sportsligt har vi förstås också varit på det klara med.

Alla dessa besvikelser sammantagna kan dock inte mätas med känslan jag får när jag läser att Alexander Farnerud, efter sin sejour i Häcken och en karriär som egentligen var över, nu ämnar försöka sig på en comeback i ett lag som spelar i samma serie som BoIS och dessutom är våra ärkerivaler. Det är som att bli sparkad i skrevet. 

Jag vet att BoIS styrelse och dåvarande sportchefen Lars Persson inte släppte iväg Farnerud till Marseille när han ville och att han tog illa vid sig för det. Men Herre Gud! Det är femton år sedan och hela BoIS styrelse sedan den tiden är ju utbytt. Den trogna publiken på IP finns dock kvar.

Alexander själv påstår, enligt Helsingborgs Dagblad, att det är en lockelse att få spela i en klubb med ambitionen att ta sig upp till Allsvenskan. Det låter krystat. Han har ju redan spelat i högsta serien och är till åren kommen. Tror han verkligen att han har något att tillföra i Helsingborg nästa år?

En mycket vackrare avslutning på Farneruds fotbollskarriär hade förstås varit om han som erfaren nestor kommit hem till klubben som fostrade honom och gett den en hjälpande hand i kampen för nytt kontrakt och ekonomisk överlevnad. Han hade blivit avgudad och för evigt älskad i Landskrona. Men istället kom detta besked. Det är tragiskt!

Idrotten gör en ofta besviken och i den moderna fotbollens tidevarv är många spelare inte värda sina supportrar. Jag skickar en tanke till Rolf Nilsson istället. Totalt 323 A-lagskamper i BoIS! Väldigt få fotbollsspelare kommer upp i så många matcher i en och samma klubb på 2000-talet. Vila i frid, Rolf!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar