tisdag 12 juni 2018

Historik inför Brage på lördag


Efter förlusten i Eskilstuna mot det lag som i mitt tycke ser ut att vara seriens bästa är det på lördag dags för BoIS att möta IK Brage från Borlänge. Ett litet avbräck är det att Viktor Svensson är avstängd, men i gengäld är Alexander Tkacz tillbaka så jag tycker att vi kan se matchen an med tillförsikt.

Sonny Johansson nickar in 2-0 i höstmötet mot
Brage i Allsvenskan 1980.
Ser man till historien är Brage en förening som BoIS haft det lätt för. De första seriematcherna lagen emellan var i Allsvenskan säsongen 1937/1938. Då vann BoIS båda mötena (3-1 i Landskrona och 3-2 i Borlänge). Lagen kom att stöta på varandra de tre följande säsongerna också, utan att Brage lyckades vinna. Den första gången som dalmasarna besegrade randigt var 1980, året när de återvände till Allsvenskan anförda av guldbollen-
vinnaren Rolf Zetterlund. Då vann de grönvita på hemmaplan med 3-0, men i Landskrona samma år vann BoIS också med dessa siffror sedan Sonny Johansson, två gånger, och Mats Aronsson nätat.

Det skulle dröja tjugo år innan randigt och Brage hamnade 
i samma serie igen. Då i den nybildade Superettan. Mötet år 2000 åkte Brage på sin största smäll mot BoIS någonsin. Många minns säkert att det den gången blev hela 5-0.

Senaste tillfällena de båda lagen möttes var 2013. Svartvitt vann enkelt på hemmaplan med 4-1, men förlorade på Domnarvsvallen med 1-2.

Allt som allt har BoIS och Brage spelat 22 seriematcher genom åren. 13 av dessa möten har slutat med randig seger, 4 har slutat oavgjort, medan Brage endast vunnit 5. Blott en enda gång har de grönvita lyckats vinna i Landskrona. Det var år 2011.

Två tillfällen har lagen spelat mot varandra i cupen. Åren 1945 och 1984. Båda matcherna har BoIS vunnit. Mötet 1984 i Borlänge i cupens semifinal är kanske den mest minnesvärda matchen. Anders Nordström avgjorde med en rökare från långt håll och BoIS, som i övrigt hade en dyster säsong, var klara för final.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar