måndag 16 april 2018

BoIS - Örgryte genom åren


Jag tog mig tid med lite kalenderbiteri inför ÖIS-matchen på tisdag.

Örgryte och BoIS är två gamla kombattanter som i seriesammanhang stött på varandra hela 68 gånger. Allra första seriematchen lagen emellan var den 7 oktober 1923 i Allsvenskan Västra på Landskronas gamla idrottsplats ”Banan” på Artillerigatan. De rödblå vann stort med hela 5-1 och därefter även returmatchen i Göteborg kommande vår. Överhuvudtaget hade dåtidens BoIS förfärliga bekymmer med Örgryte som under huvuddelen av 1920-talet var ett allsvenskt topplag. Det skulle bli elva raka förluster innan randigt äntligen kunde ståta med en seger. Förbannelsen bröts den 5 maj 1929 då BoIS vann på IP med 2-1.

Om BoIS hade svårt för Örgryte under Allsvenskans barndom så skulle förhållandena bli de omvända under randigts glansperiod på 1970-talet. Lagen möttes tio tillfällen i den högsta serien åren 1971-1976 utan att BoIS förlorade en enda match. (Totalt blev det sju segrar och tre oavgjorda).

På denna sidan millennieskiftet har BoIS och ÖIS mötts i seriespel 18 gånger. Det har varit ganska jämnt. (Sju segrar för BoIS, sex oavgjorda och fem vinster för Örgryte). 

Philip Andersson och Igor Arsenijevic i en luftduell i
hemmamötet mot Örgryte 2015. Foto: Ulf Bjarke.
Av alla matcher mellan klubbarna är det förmodligen två som för randigts del etsat sig fast lite extra. Kvaldramat på Nya Ullevi 1958 inför 46 405 åskådare (den största publik som BoIS någonsin spelat inför), då Hasse Persson tidigt fick utgå efter skada och hela BoIS rasade samman och föll med 0-5. Mycket roligare var det i maj 2002 när Daniel Nannskog, två mål, och Henrik Nilsson, ett, såg till att randigt vann den tidiga allsvenska seriefinalen med 3-1. Därmed kunde vi ta sommarledigt som obesegrade serieledare. 

Allt som allt har BoIS och ÖIS, som nämnts, spelat 68 seriematcher. Det har blivit 23 segrar för BoIS, 13 oavgjorda och 32 vinster för Örgryte. I cupen har lagen mötts tre gånger - 1983, 1987 och 2006. BoIS har vunnit samtliga möten. I kvalsammanhang däremot gick det alltså åt pipan 1958. (Förluster 0-5 borta och 0-1 hemma). 

När vi nu ställs mot de rödblå från Göteborg i morgon kan det vara gott att veta att det är ett lag som randigt i modern tid har haft det rätt lätt mot. Senast vi möttes 2015 vann BoIS  båda matcherna. Får man be om en repris?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar