onsdag 25 september 2024

Funderingar efter derbyt mot Helsingborg

Att vinna en fjärde seger i rad mot Helsingborgs IF blev en övermäktig uppgift. I derbyt i blötan på Landskrona IP på tisdagen lyckades di röe vinna en tursam 1-0-seger. Sett till spelet var det inte rättvist, men BoIS har just denna höst förtvivlat svårt att göra mål.


De har gjort det igen och igen och igen; fört spelet, tryckt tillbaka motståndarna till deras straffområde och skapat tillräckligt med chanser för att göra mål. Ändå har det blivit förlust. BoIS har Superettans spelskickligaste lag, men vad hjälper det när man inte kan göra mål. BoIS-bloggen undrar om det trots allt inte var ett misstag att först sälja Ousmane Diawara i vintras. Sedan Frederik Ihler och Samuel Burakowsky i somras. Tre anfallare ut alltså. Vad har man ersatt dem med? Ingen biff i boxen, vad man kan se, trots att en sådan hade varit guld värd.


Hela 8 267 åskådare, den bästa publiksiffran på nitton   
år, var ett av få glädjeämnen när BoIS föll mot HIF.
Många är kritiska mot BoIS sätt att spela, men det är inte där skon klämmer. Att vara laget som styr spelet är vägvinnande i längden. Kruxet är att man kört spelmodellen in i kaklet. Laget saknar en reservplan när taktiken inte fungerar och spelartyper som kan stå för denna variation har man för få av i truppen.

Hela 8 267 personer trotsade ösregnet och kom till en av de viktigaste derbymatcherna som BoIS spelat på väldigt länge. Publiksiffran är den bästa sedan BoIS och HIF möttes i Allsvenskan 2005. Att det skulle hetta till mellan de båda klackarna var förväntat. Men bengaltennis, nix, det är över gränsen. Inte heller var scenerna med en arg Amr Kaddoura i slagsmål med några av de egna fansen något som man önskat att få se. Att man i stridens hetta ibland snedtänder kan ursäktas. Det är sådant som händer. BoIS-bloggen förlåter Amr, men vidhåller: något lagkaptensämne är han verkligen inte.


Slutligen några ord om Helsingborgs segermål. Det var ju uppenbart, när man kom hem och fick se TV-bilderna, att Wilhelm Loepers mål skulle blåsts av för hands. Han erkände det till och med själv. Med VAR-granskning skulle det således inte ha godkänts. Frågan om VAR:s införande är dynamit i svenska supporterkretsar. Alla är insatta i debatten. Sportslig rättvisa ställt mot långa avbrott och förlorad spontanitet i spelet. BoIS-bloggen är heller ingen större vän av VAR. Men det ska ärligt erkännas. Får man tillräckligt många domarmisstag emot sig blir det svårt att fortsätta att ha den åsikten.



Matchfakta: BoIS - Helsingborgs IF 0-1 (0-1). Målskytt: 0-1, Wilhelm Loeper (39). Domare: Farouk Nehdi. Publik: 8 267.


BoIS lag: Amr Kaddoura -  Max Nilsson, Philip Andersson (K) (Melker Jonsson, 85), Gustaf Bruzelius, Rassa Rahmani - Victor Karlsson (Christian Stark, 76), Adam Egnell, Robin Dzabic - Vincent Sundberg, Edi Sylisufaj, Filip Sachpekidis (Kofi Asare, 70). 

fredag 20 september 2024

Förlust och förlorad förstaplats

Från den 31 mars till den 19 september, i tjugotvå omgångar, så länge tronade BoIS i ensamt majestät i toppen av Superettan. Men efter förlusten mot Örgryte, 1-2, i Göteborg på torsdagskvällen passerade Degerfors. Randigt får nu ladda om batterierna till derbyt mot Helsingborg nästa vecka. 


Vincent Sundberg hade inte lyckan med sig i
matchen mot Örgryte. Foto: Mauri Forsblom.
Hur ska man göra för att besegra BoIS? Mindre spelskickliga lag i Superettan har taktiken klar: man backar hem, krymper ytor och satsar på omställningar. Gefle gjorde så, Varberg likaså och nu även Örgryte. Det är en taktik som lönar sig.

I trettio minuter höll BoIS bollen inom laget. Allra först utan att komma till avslut. Men småningom skapades ett par lägen. Edi Sylisufaj och Vincent Sundberg hade dock inte den rätta skärpan i avslutsögonblicken.


Fem minuter innan halvtidsvilan fick Örgryte sin första chans och då small det. Amel Mujanic distanssköt och Amr Kaddoura missbedömde bollbanan. Det var 1-0. Där och då var det direkt orättvist. Men i fotboll är det som bekant målen som räknas, inte hur mycket man håller i bollen.  

Skönt nog, för randigts del, kom en kvittering tämligen omgående. Rassa Rahmani frisparkssköt på täckande hemmaförsvar, men placerade returen utom räckhåll för Örgrytes målvakt.


Med 1-1 i paus hoppades man att BoIS skulle mala ner motståndet i andra halvlek, men så blev inte fallet. Istället tog Örgryte över mer och mer. En kvart in i halvleken fick Isak Dahlqvist stå lite väl fri till höger i straffområdet och då gick det som det gick. Han satte 2-1 till ÖIS, matchens slutresultat. Det hjälpte inte att BoIS ånyo tog över spelet. Någon riktig forcering blev aldrig av. Inte heller när Filip Sachpekidis och Constantino Capotondi byttes in. 


Många BoIS-supportrar är frustrerade över lagets ineffektivitet och ständiga bollrullande. Dunka in bollen i straffområdet bara, kan man tycka. Kruxet är att det saknas fysik. Någon som kan stånga sig fram, dra upp tempot och nicka. Just huvudspelet är BoIS-årgången 2024:s stora akilleshäl. Vi saknar duktiga huvudspelare helt enkelt och den ende som möjligen har de egenskaperna, Erik Hedenquist, sitter stadigt fast på bänken.



Matchfakta: Örgryte IS - BoIS 2-1 (1-1). Målskyttar: 1-0, Amel Mujanic (40). 1-1, Rassa Rahmani (45+1). 2-1, Isak Dahlqvist (60). Domare: Tess Olofsson. Publik: 2 157.


BoIS lag: Amr Kaddoura -  Max Nilsson (Jesper Strid, 82), Philip Andersson (K), Gustaf Bruzelius, Rassa Rahmani - Victor Karlsson (Constantino Capotondi, 61), Adam Egnell, Robin Dzabic - Vincent Sundberg, Edi Sylisufaj, Kofi Asare (Filip Sachpekidis, 61). 

lördag 14 september 2024

Målen uteblev

22 omgångar in i Superettan är BoIS fortfarande i serieledning efter 0-0 i hemmamötet mot Öster. Oavgjort mot en toppkonkurrent är godkänt, men randigt låg närmast segern och borde ha bärgat tre poäng.

Under landslagsuppehållet träningsspelade Max Mölders mannar mot FC Köpenhamn och lyckades ta en rejäl skalp. Med en extra dos självförtroende i bagaget var det nu dags för Kronobergs stolthet, Öster från Växjö; ett lag som BoIS ofta har bekymmer med. 

Första halvlek blev ett ställningskrig med få målchanser. Men i den andra tog randigt över spelet och tryckte tillbaka smålänningarna som mest fick inrikta sig på försvarsspel. Det borde ha resulterat för BoIS del, men dessvärre skapades alltför få målchanser och de som vaskades fram gav inte utdelning. Som ett exempel borde Kofi Asare ha avslutat bättre när Edi Sylisufaj elegant spelade fram honom med en perfekt snett-inåt-bakåt-passning i mitten av den andra halvleken. Men Kofi är inte sitt bästa jag för tillfället. Öster hade även några farliga möjligheter som kunde ha lett till ett segermål. Adam Bergmark Wibergs frispark i matchens slutskede bland dessa. Men inte heller smålänningarna hade den rätta effektiviteten framför mål.


Över femtusen åskådare på läktarna, 
men några mål fick de inte se.
Det mest glädjande den här aftonen, frånsett att BoIS fortfarande behåller serieledningen, var publiksiffran. Hela 5 579 åskådare på IP tillhör inte vanligheterna. Nu var det visserligen Skolans Dag, men ändå. Allt fler landskroniter och folk i grannkommunerna har börjat få upp ögonen för att BoIS har en unik möjlighet - större än på många år - att åter ta steget upp i Allsvenskan. Det bådar gott. 

I nästa omgång ställs randigt mot ett revanschsuget Örgryte i Göteborg. Därefter är det derby mot HIF på IP.  Det drar ihop sig och serieavslutningen verkar alltmera bli en rysare.

Matchfakta: BoIS - Östers IF 0-0. Domare: Fikret Buqa. Publik: 5 579.


BoIS lag: Amr Kaddoura -  Max NIlsson, Philip Andersson (K), Gustaf Bruzelius, Rassa Rahmani - Victor Karlsson (Constantino Capotondi, 81), Adam Egnell, Robin Dzabic - Vincent Sundberg (Jesper Strid, 85), Edi Sylisufaj, Kofi Asare (Filip Sachpekidis, 81).

måndag 2 september 2024

BoIS på spåret igen efter tre viktiga poäng

Härligt nog stod BoIS åter att känna igen i bortamötet mot Oddevold på söndagen. Efter klara 3-0 behåller randigt ledningen i Superettan, trots att toppstriden tätnat på sistone. 

Taggade, tända, fokuserade eller påslagna; kalla det vad ni vill. Det var ett helt annat BoIS som gick in på planen i Uddevalla än under de senaste omgångarna. Framför allt försvarsspelet var vässat. Philip Andersson, Gustaf Bruzelius och Rassa Rahmani gjorde jobbet och vann duellerna.


Efter en kvart tog sig Robin Dzabic fram efter en vägvinnande kombination på vänsterkanten. Hans inlägg nådde Edi Sylisufaj i straffområdet och trots att Edi uppvaktades av en hemmaförsvarare lyckades han trycka dit ledningsmålet. 


BoIS supporterskara fick äntligen jubla igen.
På bilden klacken i Varberg.
Sylisufaj var inblandad även i BoIS 2-0-mål när han strax innan halvlek kom fri med Oddevolds målvakt. Skottet räddades dock, men Edi snappade upp returen och lyfte in bollen framför mål där Kofi Asare mötte och nickade in den. Spiken i den bohuslänska kistan, 3-0, sköt Vincent Sundberg från sin högerposition sedan han frispelats av Victor Karlsson i början av den andra halvleken.

Just Karlsson kan kanske lyfta sig ett par snäpp framöver och bli mittfältskreatören som täpper till luckan efter David Edvardsson (som BoIS-bloggen lovar att sluta älta om framöver). Det fanns åtminstone tecken på det i den här matchen. Karlsson var bättre än på länge.


Det kom uppgifter om ett bud på Robin Dzabic från norska Kristiansund i övergångsfönstrets elfte timma. Men det blev ingen affär och transfercirkusen är över för den här gången. Nu kan saker och ting stabilisera sig och laget får gnugga vidare i lugn och ro hösten ut. Utifrån insatsen i Uddevalla finns det ingen anledning att vara pessimist. Vi kan fortfarande fixa det här och ta det efterlängtade steget upp i svensk fotbolls finrum. 



Matchfakta: IK Oddevold - BoIS 0-3 (0-2). Målskyttar: 0-1, Edi Sylisufaj (15). 0-2, Kofi Asare (44). 0-3, Vincent Sundberg (52). Domare: Stian Sletner. Publik: 785.


BoIS lag: Amr Kaddoura -  Max Nilsson (Erik Hedenquist, 90+2), Philip Andersson (K), Gustaf Bruzelius, Rassa Rahmani - Victor Karlsson, Adam Egnell, Robin Dzabic (Constantino Capotondi, 78) - Vincent Sundberg (Max’Med Mohamed, 83), Edi Sylisufaj (Christian Stark, 78), Kofi Asare (Filip Sachpekidis, 78).