torsdag 28 mars 2024

Inför Superettan år 2024

Våren står för dörren och med den drar det svenska seriespelet i fotboll igång. För Landskrona BoIS del stundar spel för femtiosjunde året på den nästa högsta serienivån. 


Vad kan man då ha för förväntningar på det som komma skall? Ja, som alltid hoppas man som supporter på det bästa; att BoIS gör en kanonsäsong och äntligen tar sig tillbaka till Allsvenskan. Men drömmar är en sak, verkligheten en annan. 


Billy Magnusson presenterar BoIS senaste nyförvärv 
Filip Sachpekidis. Till höger kommunikatör
Mattias Hallberg och HD:s Eric Persson.
För att randigt på allvar ska kunna etablera sig i Superettans toppskikt behövs en större stadga. Klubbens nuvarande strategi, att knyta till sig unga utvecklingsbara spelare, för att sedan sälja dem så fort intressenter dyker upp, har gett BoIS en bättre ekonomisk grund att stå på. Men samtidigt är det svårt att bygga ett framgångsrikt lag med dessa premisser. Det blir till att börja om från början hela tiden.

Inför den här säsongen har BoIS gjort en finfin miljonaffär när man sålde Ousmane Diawara till österrikiska SCR Altach - klubbens kanske smartaste spelaraffär någonsin. Samtidigt har Billy Magnusson och kompani inte lyckats hitta en fullgod ersättare till Oussi. (Tunga centrar växer inte på träd.) Man har hoppats på att Frederik Ihler och Xavier Odhiambo ska blomma ut. Men under försäsongen har ingen av dem, i synnerhet inte den sistnämnde, lyckats. För Odhiambos del togs till och med beslut häromdagen att han skulle lånas ut till FC Rosengård under resten av säsongen. Samtidigt innebar beskedet att Odhiambo, och Rasmus Wendt, lånas ut att så gott som samtliga BoIS-supportrar anade att andra spelare var på ingång. 


Igår meddelades att BoIS värvat förre Kalmarspelaren Filip Sachpekidis, ett mycket intressant nyförvärv. Samtidigt inte heller han den centertank som BoIS hade behövt. Sachpekidis kommer dock att bidra med så mycket annat, inte minst rutin och erfarenhet vilket länge varit en bristvara i BoIS unga lag. Samtidigt är han inte lastgammal, i sommar 27 år. BoIS-bloggen hoppas att den forne kalmariten blivit kvitt sina skadebekymmer, för i friskt skick kommer han att bli en tillgång utan tvekan. Ingen annan spelare i truppen är så välmeriterad.


Sachpekidis i all ära. Även andra nya namn har tillkommit. Rassa Rahmani har redan lagt beslag på vänsterbackspositionen och lär bli att svår att peta från den platsen. Uppflyttade Gustaf Westström har även han gjort det bra. Men det blir svårt att rubba på Rassa.


Mittfältarna Victor Karlsson och Max’Med Mohamed är två andra nykomlingar. Karlsson har - som vi alla vet - redan hunnit att bli matchvinnare när han sänkte Häcken i cupen. Victor är en positiv karaktär med ett fint spelsinne och ett bra löd i vänsterskon. Vi har redan sett att han fungerar utmärkt tillsammans med David Edvardsson och Adam Egnell på mittfältet. Max’Med är en bolltalang utöver det vanliga. Säsongen 2024 är nog dock tänkt mest som ett introduktionsår för hans del. Men ett och annat inhopp lär det bli.


Aftonbladets Superettanexpert Göran Bolin tippar BoIS på en tredje plats i Superettan. Klarar randigts unga lag att bli ett bättre bortalag är BoIS-bloggen med på det tipset. Men - och det är ett stort men - BoIS har haft stora problem så fort kosan ställts norrut ända sedan återkomsten till Superettan. Ett mera rimligt tips är således att det blir ännu en sjätteplats. 


På söndag är det dags. Alle man till IP! Heja BoIS! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar