tisdag 2 juli 2019

Målsnåla BoIS!



Eftersom hemmamatchen mot Utsikten var vårens sista seriematch på Landskrona IP -  och samtidigt den sista matchen innan serien vänder -  känner jag att det kan vara tid för lite eftertanke och ärligt menad kritik.

BoIS ligger för tillfället på en sjätte plats i serien; en plats som väl ungefär är vad man hade kunnat hoppats på utifrån de förutsättningar som gäller. Att man har satsat på unga och lokalt anknutna spelare är helt riktigt och att ungdomsorganisationen fått en rejäl ansiktslyftning känns mycket positivt. Så långt har alltså allt känts bra med årets BoIS. När sedan serien väl kom igång och det gick över förväntan växte de positiva känslorna.

Dock har det sedan en tid tillbaka gått grus i maskineriet och ett allt tydligare mönster har kunnat skönjas. Det nya unga och ”roliga” BoIS spelar en i grunden alltför försvarsinriktad och försiktig fotboll. Fem futtiga mål har hemmapubliken fått se på åtta matcher i Division 1. Fem mål alltså. Det är inte mycket att hänga i julgranen och är så klart underkänt. Överhuvudtaget kan man konstatera att randigt är seriens mest målsnåla lag både framåt och bakåt (15 gjorda mål och 12 insläppta på 15 matcher). För den som går på fotboll och önskar att få se många mål och målchanser är således årets upplaga av Landskrona BoIS långtifrån det bästa alternativet. Och jag undrar om det inte är så som fler och fler på IP har börjat resonera, för precis som jag varnade för inför säsongen så vill det till att BoIS spelar en positiv och offensiv fotboll när den uttalade målsättningen från föreningen inte är att satsa på toppstrid. Annars försvinner publiken. 

Billy Magnusson har ett och annat att fundera på vad gäller
BoIS anfallsspel under sommaruppehållet. Foto: Ulf Bjarke.
Dagen då randigt för första gången under 2000-talets seriefotboll spelar en hemmamatch för under 1 000 åskådare rycker allt närmare. Mycket pekar dessutom på att BoIS denna säsong kommer att få årtusendets sämsta hemmasnitt. Bottennoteringen på 1 734 åskådare är från 2015. Hittills i år är publiksnittet 1 774. 

Dessa fakta kan man förstås bara slå ifrån sig och säga att det vänder. Vi är på rätt väg etc. Men nja, riktigt så enkelt är det ändå inte. Med en minskad publik försvinner det som trots allt ändå måste vara BoIS stora fördel i den här serien, det folkliga stödet. Dessutom tär det förstås på klubbens redan dåliga finanser. Intäkterna sjunker.

Så vad göra? Ja, jag förväntar mig inga underverk. De ekonomiska villkoren är som de är och någon ny anfallare - som jag efterlyste i ett tidigare blogginlägg - lär det väl knappast bli. Men däremot kan man väl hoppas på omformationer i laget och en förändrad spelidé från tränarnas sida. Att först och främst säkra defensiven är helt enkelt för trist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar