tisdag 1 januari 2019

Inför år 2019


Ett nytt fotbollsår står för dörren och precis som man kunde ana har det varit svängdörrar in och ut  från BoIS sedan degraderingen i höstas. Agim Sopis adepter har skingrats för vinden och istället har det värvats ungt och hemvävt av randigts nya tränarduo Billy Magnusson och Max Mölder. Riktigt bra är det förstås inte att det är så tvära kast i vårt lag och att så många lämnar och anländer på en gång. Men det kommer i varje fall inte att bli samma spelaromsättning inför 2020, eftersom nykomlingarna numera tecknat minst tvåårskontrakt.

Att i nuläget ha välgrundade åsikter om nyförvärvens kvalité är stört omöjligt. Själv har jag bara sett hemvändarna Linus R Olsson, Jesper Lernesjö samt i viss mån Filip Olsson. Men som alla andra BoISare hoppas jag förstås att vi har värvat klokt och genomtänkt, även om jag i nuläget oroar mig för att fjolårets poängspelare Sadat Karim, Adi Nalic och Monday Samuel samtliga har lämnat. Ger Linus R Olsson och Max Mårtensson tillräcklig slagstyrka framåt? Nej, det är väl knappast troligt. En eller ett par offensiva spelare till lär behövas. Och helst bör det vara spelare som inte endast har erfarenhet från lägre serier.

Linus R Olsson och Max Mölder spelade
 tillsammans i danska AB Köpenhamn
år 2014. Säsongen 2019 återförenas de i BoIS.
Vad gäller målsättningen inför kommande år i Division 1 Södra bör vi vara realister. Det gäller att stoppa fallet från fjolåret och framför allt se till att vi inte blir inblandade i bottenstriden. Men på längre sikt, om ett par tre år, bör målet givetvis vara inställt på att randigt ska ta sig tillbaka till Superettan igen. Fotbollsintresset i Landskrona är alldeles för stort för att BoIS ska slarva bort för många år i lägre serier. Dessvärre ser jag dock en högst påtaglig risk att vi kan komma att stanna kvar på Division 1-nivå väldigt länge. Saknas det pengar och kapitalstarka sponsorer är det otroligt vanskligt att bedriva elitfotboll och ekonomin i BoIS är som vi alla vet inte vad den borde vara. Dessutom talar det mesta för att vi kommer att gå miste om många sköna slantar när det nya TV-avtalet börjar gälla från och med år 2020.  (Det är bara de två högsta serierna som får ersättningar.)  Det i sin tur kommer att öka kvalitéskillnaden mellan Superettan och Division 1 och torde innebära att det blir allt svårare för lagen från ettan att etablera sig en nivå upp. 

Hur som helst; det ska bli intressant att se vilken potential det nya, unga och orutinerade BoIS kommer att ha när träningsmatcherna väl kommer igång. 

Gott Nytt BoIS-År!

De spelare som hittills har kommit: Linus R Olsson (FC Rosengård), Jesper Lernesjö (Högaborgs BK), Viktor Wihlstrand (Hittarps IK), Filip Olsson (Eslövs BK), Sumar Almadjed (Hittarps IK), Joel Sundström (Högaborgs BK), Max Mårtensson (Helsingborgs IF), John Ebere Ekeh (tillbaka från Kvarnby IK), Hampus Ferhm (uppflyttad), Emil Jönsson (uppflyttad), och Luka Petrovic (uppflyttad på lärlingskontrakt).

De som har lämnat: Alfons Sampsted (tillbaka till IFK Norrköping), Sadat Karim (Halmstad BK), Melvin Frithzell (IK Frej), Noor Zadran (tillbaka till IFK Malmö), Joe Sise (kontraktslös), Akram Mansour (kontraktslös), Monday Samuel (kontraktslös), Viktor Noring (kontraktslös), Jetmir Haliti (Jönköping Södra), Adi Nalic (Malmö FF), Emmanuel Okine (kontraktslös) och Philip Ljung (Varberg).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar