söndag 28 juli 2024

En blek insats mot ett lag i seriens botten

Årets första hemmaförlust, 0-2, kom något oväntat i mötet mot Gefle. BoIS, som under vårsäsongen kört över varje lag i Superettan, stod inte att känna igen.

Ja, vad var det som hände egentligen? Randigt, som nästan sett oövervinneliga ut i en lång räcka matcher, stod för en blek insats mot ett lag i seriens botten; ett lag som man borde besegra på hemmaplan om man fortsatt har ambitionen att ta sig upp till Allsvenskan.


Ett sista jubel för BoIS!
Samuel Burakowsky såldes
i veckan till Bodö/Glimt
för knappt fem miljoner kr.
En förklaring torde vara att Vincent Sundberg och Samuel Burakowsky saknades. Sundberg fick sin tredje varning i matchen mot Varberg - och blev avstängd - och Burakowsky såldes i en hast till norska Bodö/Glimt. Det innebar förändringar i anfallslinjen. Det naturliga hade förstås varit att Kofi Asare återkommit som vänsteranfallare, men eftersom denne ännu inte är helt återställd efter sin skada, så föll valet på Victor Karlsson istället. Jesper Strid fick i uppgift att ersätta Vincent Sundberg.

Dessvärre fungerade inte denna lösning alls. Vare sig Karlsson eller Strid är naturliga anfallare. Kedjan förlorade fart och finess och BoIS åstadkom mest ett slags stillastående gåfotboll. Man hade bollen och rullade runt den inom laget, men sedan hände inte så mycket mer.


I halvtid hade Gefle ryckt åt sig en 0-1-ledning och flertalet av de 3 478 åskådarna förväntade sig säkert en anstormning från BoIS i den andra halvleken. Men så blev det inte, i varje fall inte omgående. Max Mölder bytte ut Jesper Strid och satte in unge Christian Stark i anfallet. Stark gjorde ett klart godkänt inhopp, men till föga nytta. Tjugo minuter in i halvleken utökade Gefle sin ledning till 0-2 efter ett bolltapp av Robin Dzabic. 


Först då började BoIS få till någon form av anfallsspel värt namnet. Frederik Ihler, som på sistone inte lyckats med sina avslut, brände ett friläge och hade ett skott i stolpen. Mål där och kanske kunde BoIS ha fått extra energi för att nå en utjämning. Men det var inte en sådan dag. Randigt föll och det med besked. 


Trots att BoIS fortfarande leder serien så började frågorna att hopa sig. Har vi haft vårt lilla roliga nu? Är det nu det vänder? Eller var plattmatchen bara ett olycksfall i arbetet? Svar på frågorna lär vi få om en vecka i derbyt i Trelleborg.


I halvlek presenterades nyförvärvet Edi Sylisufaj som BoIS värvat från Sirius. Edi, som förekommit i övergångsdiskussioner redan i våras, kommer att bli en prima förstärkning i anfallet nu när Burakowsky lämnat. Men frågan är om det är Burra som han kommer att ersätta. Förmodligen är fler spelare på väg att säljas. Både Robin Dzabic och Frederik Ihler har intressenter.



Matchfakta: BoIS - Gefle IF FF 0-2 (0-1). Målskyttar: 0-1, Anton Lundin (39). 0-2, Constantino Capotondi (64). Domare: Rinon Hasani. Publik: 3 478.


BoIS lag: Amr Kaddoura -  Max Nilsson (Erik Hedenquist, 81), Philip Andersson (K) (Gustaf Bruzelius, 65), Melker Jonsson, Rassa Rahmani - Adam Egnell, David Edvardsson, Robin Dzabic - Jesper Strid (Christian Stark, 46), Frederik Ihler, Victor Karlsson (Filip Sachpekidis, 65).

tisdag 23 juli 2024

Onödigt poängtapp i Varberg

Superettan är igång igen efter sommaruppehållet. I seriens femtonde omgång ställdes BoIS mot Varberg på Påskbergsvallen och spelade 1-1. Det var inte alls rättvist. Sett till det stora spelövertaget borde randigt ha tagit med sig tre poäng hem till Skåne.

David Edvardsson var, tillsammans med
Vincent Sundberg, en av de bästa i BoIS.
77-23 i bollinnehav (81-19 i första halvek), 17-4 i målchanser och 10-1 i hörnor. Det är siffror som talar ett tydligt ett språk. BoIS hade bollen, styrde spelet och hade tillräckligt många målchanser för att kunna bärga en säker seger. Men denna kväll i Halland saknades den rätta skärpan framför mål. Därför gick det som det gick.

Efter en första halvlek där BoIS spelskickliga mittfält - David Edvardsson, Victor Karlsson och Robin Dzabic - dirigerade spelet som de ville började Varberg pressa högre upp i banan. Det störde randigt en smula, men småningom var matchbilden densamma som i första halvlek igen.


I den 64:e spelminuten lyckades BoIS äntligen spräcka nollan. Formstarke Samuel Burakowsky fick bollen ute på sin vänsterkant, spelade in den i röran i straffområdet, där Vincent Sundberg slutligen fick till ett avslut som betydde randig ledning. Glädjen blev stor. Kanske för stor, för i anfallet därefter var BoIS inte riktigt fokuserade och Varberg kunde kvittera. Målskytten Isak Bjerkebos volleyskott slank in något turligt via Rassa Rahmani.


Resten av matchen blev en enda lång BoIS-press. Robin Dzabic hade ett par skott och Frederik Ihler några vassa lägen, men mer än så blev det inte. Varberg höll ut och fick med sig en poäng.


För tabelltoppen betydde resultatet inte några förändringar. Randigt leder fortfarande i stor stil. Öster tog visserligen in två poäng, men i gengäld tappade Degerfors en. 


Härnäst väntar Gefle på IP. Låt oss hoppas att skärpan framför mål är större då. 



Matchfakta: Varbergs BoIS FC - BoIS 1-1 (0-0). Målskyttar: 0-1, Vincent Sundberg (64). 1-1, Isak Bjerkebo (66). Domare: Magnus Lindgren. Publik: 2 063.


BoIS lag: Amr Kaddoura -  Max Nilsson (Emil Lindman, 89), Philip Andersson (K), Melker Jonsson, Rassa Rahmani - Victor Karlsson, David Edvardsson, Robin Dzabic - Vincent Sundberg, Frederik Ihler, Samuel Burakowsky (Jesper Strid, 84).

måndag 1 juli 2024

En match helt i publikens smak - igen

Var det härligt sommarväder förra hemmamatchen, så var det det motsatta i BoIS möte mot Östersund. Regnet det bara öste ner. Dessvärre försvann drygt tusen åskådare. Men dessa måtte ha ångrat sig efter att ha missat ännu en fotbollsfest. Randigt vann nämligen ytterligare en gång med 4-3 och passade dessutom på att dryga ut ledningen av Superettan till sju poäng.


Gustaf Bruzelius återkom efter sin
skada och ersatte avstängde
Philip Andersson i backlinjen.
Ståplatsbiljetterna kunde omvandlas till sittplats. Bar himmel kunde bytas mot tak. Knappt hundra personer trotsade dock vädergudarna och stannade kvar på engelska läktaren. Men vi andra, inklusive klacken, flyttade. Förmodligen var det årets sämsta fotbollsväder på IP, men sannerligen inte årets sämsta spel. Tvärtom. Det bjöds på offensiv fotboll och ett BoIS som i den första halvleken spelade ut gästerna från Jämtland.

Robin Dzabic, tillbaka i startelvan, inledde kanonaden med en elegant 1-0-chipp. 2-0 gjorde Adam Egnell med ett vänsterskott som turligt styrdes på Östersundsben i mål. Just innan halvtidsvilan höll Amr Kaddoura på att ställa till det med ett slarvigt uppspel som gick rakt ut till Östersundsspelare, men avslutet tog i stolpen.


Bortalaget kom istället in i matchen en kvart in i den andra halvleken då man reducerade till 2-1 genom Albin Sporrong. Men Max Nilsson ställde allt i ordning igen när han frispelade Vincent Sundberg som säkert sköt 3-1. Då var segern i hamn, trodde man. Men Östersund kom tillbaka och det blev livsfarligt varje tillfälle de slog höga inlägg in i BoIS straffområde. Plötsligt var det både 3-2 och 3-3. BoIS försvarsspel på fasta situationer lämnade en del övrigt att önska.


Tur då att anfallet var på hugget. Bara minuterna efter bortalagets kvittering fick Samuel Burakowsky bollen ute till vänster. Han tog sig in i straffområdet och med ett avigt markskott i målvaktens bortre hörn sköt han det avgörande 4-3-målet.

Vincent Sundberg fick pris som matchens BoISare. Det unnar vi honom. Men ännu bättre var David Edvardsson som ägde mittfältet. Starka insatser även av Max Nilsson och Samuel Burakowsky. Mindre bra däremot var BoIS huvudspel, i synnerhet i det egna straffområdet. Samtliga mål från Östersund var direkt, eller indirekt, följder av förlorade nickdueller. 


Men nu glömmer vi det och passar på att njuta av den utökade serieledningen. Knappt halva serien är spelad och BoIS har gjort den bästa vårsäsongen sedan 1993. Alla som varit med ett tag vet vad det ledde till det året.



 Matchfakta: BoIS - Östersunds FK 4-3 (2-0). Målskyttar: 1-0, Robin Dzabic (17). 2-0, Adam Egnell (35). 2-1, Albin Sporrong (59). 3-1, Vincent Sundberg (71). 3-2, Arquímides Ordóñez (75). 3-3, Ali Suljic (78). 4-3, Samuel Burakowsky (81). Domare: Jasmin Svraka. Publik: 2 537.


BoIS lag: Amr Kaddoura (K) -  Max Nilsson, Gustaf Bruzelius, Melker Jonsson, Rassa Rahmani - David Edvardsson, Adam Egnell, Robin Dzabic (Erik Hedenquist, 86) - Vincent Sundberg, Frederik Ihler, Samuel Burakowsky (Victor Karlsson, 86).