måndag 22 februari 2021

En trist återkomst

Om man kan tala om fotbollsfeber i coronatider, så har det definitivt varit en sådan alltsedan BoIS fixade platsen i Superettan strax innan jul. Optimismen kring klubben har varit större än på många  år och förväntan inför cupspelet extra stort, i synnerhet som träningsmatcherna mot allsvenska Mjällby och Kalmar gått så bra. Men på söndagen sprack bubblan och den gjorde det rejält.

Det smärtar att behöva rekapitulera vad som hände på läktarna i Växjö hösten 2018. En klick supportrar skämde ut BoIS inför hela fotbolls-Sverige. Det var vår sorti från elitfotbollen. Säkert tyckte många att det var skönt att vi försvann. Men randigt tog sig samman på alla plan. Nya positiva krafter tog över klubben och spelare rekryterades som alla verkligen ville spela för BoIS. Ekonomin var skral och sponsorerna inte tillräckliga, men det var av underordnad betydelse. Ett hemvävt BoIS fick en fenomenal nytändning som räckte ända till kval. Scenerna på Myresjöhus Arena efter kvalförlusten 2019 tillhör några av de finaste jag upplevt med Landskrona BoIS sedan de allsvenska åren. Vi föll, men gjorde det med stil. Och supporterinsatsen efter matchen var makalös.  Det var så vackert att vi kunde visa den småländska publiken, och hela Sverige, att BoIS supportrar verkligen står upp, även i nederlagets stund.

Ett år gick. Ett år som inte var som andra. Plötsligt fick publik inte släppas in på matcherna längre. Det var mardrömslikt. En pandemi förstörde hela säsongen. Men inte helt och hållet ändå. För andra året i rad blev det kval och äntligen gick det vägen. BoIS räddade hela det eländiga coronaåret genom att äntligen ta sig upp till svensk elitfotboll igen. Och BoIS supportrar var fantastiska som samlade in över en miljon kronor när publikintäkter uteblev.

På söndagen var det så ånyo dags för randigt i fotbollens finrum. Det vankades gruppspel i Svenska Cupen och sändningar på C More. BoIS skulle möta sin antites, projektlaget Östersund. Men tyvärr utan publik. Ändå kom ett hundratal BoISare för att stötta sitt lag utanför stängslet vid konstgräsplanen. 


Framför TV:n kunde man naturligtvis inte helt och hållet uppfatta vad som hände. Men efter en dryg halvtimme, när Östersunds Isak Ssewankambo skulle lägga en hörna, sprang han plötsligt ut mot några personer från publiken bakom staketet. Tumult uppstod och domaren avbröt matchen. Men den återupptogs igen efter några minuter. I halvtidsvilan berättade Ssewankambo att han blivit utsatt för rasistiska apljud. Det var därför han tänt till.


Fram till incidenten var matchen oavgjord. BoIS höll spelet uppe väl och såg ut att kunna ge de allsvenska motståndarna en match. Men efter spelavbrottet var det som om laget tappade fokus. Östersund däremot fick extra tändvätska. Till sist blev det 0-3 och om det är det inget att säga. Gästerna från Jämtland var bättre och hade framför allt en annan tyngd i det fysiska spelet än randigt.


Matchens efterspel blev dock bara inriktat på vad som hände mellan Ssewankambo och publiken.

Jag tror verkligen inte att Östersundsspelaren är Guds bästa barn, men något grovt måste ha ropats för att han skulle bli så rasande. Eller missuppfattade han den skånska dialekten? Nej, det verkar mindre troligt. Framför TV:n hörde man någon idiot gasta ”horungar” matchen igenom.


Det här var sannerligen inte den återkomst till elitfotbollen man hade önskat sig. När BoIS än en gång hamnade i fotbolls-Sveriges medelpunkt blev det negativ publicitet. Så otroligt trist!


För att skademinimera bör randigt kraftigt ta avstånd från allt vad diskriminering heter till nästa hemmamatch mot Mjällby. Veckla ut en banderoll och visa hela Sverige att det finns ett annat BoIS; en förening som står för en positiv fotbollskultur istället för denna skit.


Matchfakta: BoIS - Östersunds FK 0-3 (0-1). Målskyttar: 0-1, Blair Turgott (46). 0-2, Eirik Haugan (49). 0-3, Blair Turgott (83). Publik: -.


BoIS lag: Amr Kaddoura, Dennis Olofsson (Jonathan Asp, 57), Viktor Wihlstrand, Andreas Murbeck, Alexander Tkacz - Måns Ekvall (Sumar Almadjed, 57), Filip Ottosson (Melker Heier, 73), Filip Olsson, - Kevin Jensen, Erik Pärsson (Robin Hofsö, 57), Oscar Petersson (Nicklas Nielsen, 81).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar