torsdag 23 juli 2020

Om en stor målskytt


Med 639 matcher för BoIS är Sonny Johansson alla tiders meste BoISare. Under åren 1968 till 1984 lyckades han dessutom att göra hela 310 mål. I den randiga tröjan har bara Hacke Dahl  överträffat den noteringen. Men vad gäller mål i den högsta serien överträffar Sonny Hacke. De allsvenska åren 1971 till 1980 blev det 110 fullträffar för Johansson, medan Dahl, på sin tid, gjorde 94.
Samlarbild från 1972.
Det märkliga med Sonny var att han, trots mängder av mål, sällan stod för de avgörande fullträffarna i de största matcherna. Sett i backspegeln kan man konstatera att det nästan alltid var någon annan BoISare som höll sig framme då. I seriefinalen mot Helsingborgs IF hösten 1970, året då randigt tog sig tillbaka till Allsvenskan, blev danske Leif Carlsen matchhjälte. Samme man kvitterade till 2-2 i den avgörande kvalmatchen mot Skövde samma höst, matchen då BoIS gick upp. (I kvalet i fråga gjorde Sonny visserligen mål både mot Sandviken och Skövde, men avgörandet stod alltså Carlsen för.)
Debutåret 1968 gjorde Sonny Johansson
31 mål för BoIS. Det var hans målrikaste säsong.
Johanssons anfallskollega, Tommy ”Gyxa” Gustafsson, sänkte Malmö FF i två Skånederbyn 1971 och 1972. I det sistnämnda blev han tvåmålsskytt, medan Torbjörn Lindström avgjorde i BoIS största seger någonsin, cupfinalen mot IFK Norrköping sommaren 1972. Även Lindström sköt två mål.

I matchen mot Malmö FF på Malmö stadion 1974, när randigt för första gången besegrade di blåe på deras hemmaplan blev Jan-Erik ”Prillan” Sjöberg och Stefan Nilsson matchvinnare. Ingen Sonny Johansson-strut där heller således.

Grejen med Sonny var, som det verkar, inte att han höll sig framme i enskilda stormatcher, utan mera att han var en ovanligt stabil målskytt under en lång följd av år. Under den allsvenska perioden gjorde han som minst mål säsongen 1975, då det ”bara” blev 8, och som flest säsongen 1974 då han satte 16 strutar. Någon allsvensk skytteligaseger blev det aldrig, bara tre andraplaceringar. Men sett till hela 1970-talet är Johansson seriens främste målskytt. 

Men vilka var då Sonnys allra viktigaste mål?  Några sådana gjorde han väl? Jovisst. Enligt BoIS-bloggen rör det sig framför allt om två matcher. Efter den allsvenska återkomsten 1971 väntade det första derbyt mot Malmö FF på Malmö stadion. I den matchen var Kung Sune fenomenal. Han sköt två mål och förtvivlade ljusblå försvarare hade all möda i världen att få stopp på den tunge och snabbe centern. Matchen slutade 2-2.

Två randiga giganter, Sonny Johansson och Claes Cronqvist,
 ledde var sitt BoIS-lag i en jubileumsmatch år 2015.
Foto: Ulf Bjarke.
Den andra matchen, där Sonnys mål var tungan på vågen, är kanske mera bortglömd. Det var i oktober 1979. Randigt låg i bottenträsket och behövde ta poäng mot Öster hemma för att rädda det allsvenska kontraktet. Konkurrenterna i nedflyttningsstriden, AIK, låg under i Halmstad och BoIS hade 1-1 en kvart före slutsignalen. Det räckte för ett nytt kontrakt. Men Sonny ville ha mer. På en ribbretur skallade han in vinstmålet hårt uppvaktad av Östers försvarare. BoIS var på den säkra sidan och AIK degraderades.

Det enda året som Kung Sunes pålitlighet som avslutare började svikta var år 1984 - sista säsongen i randigt. Endast tre fullträffar blev det då. Men det var en säsong då han omskolades till libero och gick hälskadad större delen av året.


Källor: Ett fotbollslags historia, boishistoria.se och matchprogram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar